Bondfield Construction; click here to return to the Home Page

Colleges & Universities

View Profile PDF Return to Portfolio
University of Guelph, OVC Project 2 – Enhanced Clinical Learning Addition
Rendering courtesy of ZAS Inc.

University of Guelph, OVC Project 2 - Enhanced Clinical Learning Addition

Guelph, Ontario

Client

University of Guelph

Consultant

ZAS Inc.

Project Completion Date

September, 2018

Type of Contract

Lump Sum

Project Value

$13,057,100

Description

The project consists of the construction of a 3-storey + penthouse, steel-framed 2,446.5 m2 Enhanced Clinical Learning addition to the east side of the OVC Lifetime Learning Centre (LLC) complete with selective demolition and subsequent reconstruction of 89 m2 of the LLC to accommodate the new work.  A second storey enclosed aerial link to the OVC Main Building #003 to the north is required, complete with renovations of 337.2 m2 of space to accommodate, including conversion of the temporary classroom and small meeting spaces into a Student Commons with two new fully enclosed collaboration rooms.

Work also includes 1,365 m2 of site development, including a new entry plaza complete with stairs, ramps and terraced seating, re-grading of landscaped areas with new lawn, plants and trees, and site furnishings.  An existing concrete service tunnel passes through the site (and below the ECL addition) and it must be fully maintained and protected.  New services into the tunnel are to be completed so that the existing services remain unaffected.  The Enhanced Clinical Learning (ECL) addition includes three large instruction spaces (with the third floor space sub dividable via an operable wall), smaller instruction rooms, washrooms, service spaces, two interior stairs, and a new 4-stop elevator.  A service penthouse at the main roof provides the mechanical and electrical rooms.