Bondfield Construction; click here to return to the Home Page
Find Bondfield Construction on Facebook.
Follow Bondfield Construction on Twitter.

Schools

View Profile PDF Return to Portfolio
Swansea Junior and Senior Public School
Swansea Junior and Senior Public School Swansea Junior and Senior Public School

Swansea Junior and Senior Public School

Toronto, Ontario

Client

Toronto District School Board

Consultant

Taylor Smythe Architects.

Project Completion Date

August, 2015

Type of Contract

Lump Sum

Project Value

$7,070,400

Description

This 20,000 sq. ft., two phase project involves the addition of sixteen (16) classrooms, including a “Science Tech Art Suite” with wood shop, washrooms, fire pump room, emergency generator, mechanical and electrical room, hub room and select interior renovations to an existing 2 storey school.

Appended to the south end of the existing two storey masonry school, this project involves the demolition of the existing south exterior school wall, and demolition of a small roof area over an existing music room stage, to make way for the new classroom addition.  The addition will be comprised of poured concrete caisson foundations, a suspended basement concrete slab, underpinning along the existing school, masonry bearing concrete block walls, select steel posts and framing, hollow core floor slabs, OWSJ roof framing, and a five ply built up roof.  Exterior cladding includes split face concrete block, corrugated metal siding, brick veneer cavity walls, aluminum composite panels, clear anodized aluminum windows and curtain walls with sealed units, spandrel panels, and metal flashing reveals and trim.  The new exit stair in the addition shall be pre-cast concrete with poured in place concrete landings.  The project also includes select renovations to the existing building.

Constructed so the floor level matches the level of the existing school floors.  The fire sprinkler system addition will include a new fire pump and emergency generator.

The interior renovation is comprised of a new cubbies room, two full day kindergarten classroom renovations, a new kindergarten washroom, new hollow metal separation doors in an existing corridor and new hollow metal doors to the existing gymnasium.  As well as, select childcare renovations.

The existing asphalt parking area will be altered and enlarged to accommodate the new addition.